Taal:

Informatie over naalden

In tegenstelling tot naalden voor een huishoud machine, hebben alle naalden geschikt voor een industrie naaimachine (behalve een blindzoom machine) een ronde kolf. Hierdoor is het mogelijk de naald foutief in de naaldstang te plaatsen, bijvoorbeeld 180 graden gedraaid, waardoor de machine geen steek zal naaien.
Het foutief plaatsen van de naald, is dan ook een vaak voorkomende fout.

Hoe een naald op de juiste manier in de machine te plaatsen

Alvorens dit uit te leggen willen we eerst een naald in detail beschrijven.
Een naald bestaat uit een ronde kolf, dit is het bovenste gedeelte van de naald, die in de naaldstang geschoven wordt. Deze kolf kan afhankelijk van het type naald in dikte verschillen.

Het midden gedeelte van de naald bestaat uit de schacht. Op het midden van de schacht wordt normaal de dikte van de naald gemeten met een schuifmaat, is de dikte b.v 0,9 mm dan is de naald dikte NM 90.

Verder bestaat de naald uit een oog waardoor het garen wordt ingeregen. Het oog kan in grote verschillen, dit is afhankelijk van de dikte van de naald of het type naald.

Ook de punt van de naald kan verschillende vormen hebben, ook dit is weer afhankelijk van het type van de naald. Zie hoofdstuk naald punten

Tot slot de uitsparing boven het oog van de naald.
De naald heeft aan een kant een uitsparing boven het oog van de naald, aan de andere zijde van de naald, (180 graden gedraaid) ontbreekt deze uitsparing. Aan de zijde waar de uitsparing boven het oog ontbreekt, heeft de naald een doorlopende gleuf, die vanaf de kolf door de schacht naar beneden tot aan het oog loopt.

Hoe de naald in de machine te plaatsen

Draai de naaldbevestiging schroef, een halve slag los (linksom draaien ) en neem de naald naar beneden uit de naaldstang.

Neem een nieuwe naald, en schuif deze met de kolf in de naaldstang, tot de aanslag. Alvorens de naaldbevestiging schroef weer aan te draaien, draai de naald zo, dat de uitsparing boven het oog van de naald, (dus niet de lange gleuf) naar de grijper toe wijst.

De grijper is het draaiend gedeelte waar u de spoelhuls met het spoeltje in plaatst. De grijper kan rechts links of aan de achterzijde van de naald staan, dit is afhankelijk van het machine type. Maar altijd moet de uitsparing naar de grijper toestaan.

Hierna naaldbevestigingsschroef aandraaien, en nogmaals controleren of de naald goed staat. Ook het inrijgen van de naald, gebeurt altijd in de richting naar de grijper toe.

Naald punten

De meest gangbare naalden, zijn leverbaar in diverse punt uivoeringen. Deze naalden hebben dan een toevoeging bij het type naald aanduiding. Hieronder beschrijven wij enkel de meest gebruikte punt vormen van een naald.

Wanneer een andere naaldpunt gebruiken

Dit heeft alles te maken met de materialen die u gaat verwerken. Een normale naald heeft een spitse punt, en geen extra toevoeging achter het type aanduiding.

Wanneer een naald de stof penetreert, kan er een beschadiging ontstaan, dit heeft vaak te maken met de weving van de stoffen. Is de stof normaal of los geweven, wijkt het materiaal uit en maakt plaats voor de naald.

Is de stof vast geweven of is het een elastische stof, denk aan bijvoorbeeld jersey, t-shirt of badkleding stoffen, beschadigd vaak de punt van de naald de stof. Het resultaat is dan vaak gaatjes in de stof of dat het stof gaat ladderen.

Wat er in principe gebeurt, is dat de punt van de naald, juist op een kruising van de weving het weef garen doorboort en een ladder trekt of een gaatje maakt.

Om dit te voorkomen heeft men naalden ontwikkeld, die een afgeronde punt hebben. Door de afgeronde punt, drukt de naald het weefsel opzij, in plaats van het weefsel te doorboren. Hierdoor worden gaatjes voorkomen.

Deze naald punten zijn in 3 verschillende waardes afrondingen verkrijgbaar, namelijk licht, medium en zwaar afgerond.

Bij de naald fabrikant Schmetz, worden deze aangegeven met de toevoeging SIN = licht afgerond, SES/FFG = medium afgerond, en SUK/FG = sterk afgerond. Andere fabrikanten zoals Grozz Beckert hebben de toevoeging FFG of beginnen met FG.

Leer naalden

Leer naalden met de toevoeging LR worden alleen gebruikt wanneer de naald te veel weerstand bied bij het doorboren van het leer. Hierbij moet men denken bij leer van tassen of zadel riemen, dus zeker geen bekledings leer van bijvoorbeeld lerenjassen.

Deze LR naalden hebben een geslepen punt zoals een klein mesje en doorboren hierdoor beter het leer, echter in zacht leer zou deze naald een te groot gat in het leer maken, waardoor gaatjes ontstaan.